Mentorschap is een manier om iemand te beschermen die zelf niet goed kan beslissen over zijn verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding. De rechter kan een mentor aanstellen die de persoonlijke (niet-financiële) zaken van deze persoon regelt. De mentor helpt in dat geval bijvoorbeeld met het regelen van de zorg met zorgverleners en behandelaars, onderhoudt persoonlijk contact met de betrokkene, ondersteunt of vertegenwoordigt betrokkene tijdens gesprekken met zorgverleners, behandelaars of instellingen en komt in actie als de betrokkene niet de zorg krijgt die hij nodig heeft. Ook kan een mentor ingrijpen als een situatie niet goed is voor de betrokkene. Bijvoorbeeld als zijn gezondheid achteruit gaat. Of als het de betrokkene niet goed meer lukt om zelfstandig te blijven wonen. Een mentor dient jaarlijks verslag te doen aan de rechter over het verloop van het mentorschap.
Als mentor is het onze taak om jouw (niet vermogensrechtelijke) belangen voorop te stellen. We denken mee, ondersteunen en sturen op het gebied zorg, verpleging, begeleiding en behandeling. Het is belangrijk dat we zo dicht mogelijk bij jouw eigen wensen kunnen blijven. We kunnen ook het nemen van beslissingen overnemen als dat echt nodig is doormiddel van mentorschap. Daarom is er vaak veel contact tussen de mentor en de betrokkene, eventuele betrokken familie en hulpverlening. De betrokkene blijft handelingsbekwaam en mag bijvoorbeeld zelf zijn testament laten opstellen.
Een mentor heeft onder meer de volgende taken en verplichtingen:
Een mentor mag niet beslissen over zeer persoonlijke zaken van de betrokkene. We betrekken de betrokkene zoveel mogelijk bij onze taken.
Hiernaast vind je de door het rijk vastgestelde tarieven. De genoemde bedragen zijn inclusief BTW.
per maand
Wil je meer weten over hoe wij je kunnen helpen of ondersteunen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Stel jouw vraag via onderstaand contactformulier.
"*" geeft vereiste velden aan